Koulutus tiiviimmäksi – kesäkuukaudet opetuskäyttöön

21.04.2015

Vaalivoittaja Keskustan tavoitteissa lukee ammatillisen koulutuksen keston tiivistäminen. Samalla puolue lupaa huolehtia opiskelijoiden jatko-opintokelpoisuudesta. Tiivistäminen edellyttää koulutuksen muuttamista ympärivuotiseksi ottamalla kesäkuukaudet opetuskäyttöön ja ohjattuun työssäoppimiseen. Samalla tutkinnon suorittamiseen kuluva aika lyhenee puolella vuodella.

Ympärivuotinen opiskelu mahdollistaisi jatkuvan opiskelijoiden sisäänoton: Kun opiskelija valmistuu, hänen tilalle voidaan ottaa uusi. Jatkuvasta sisäänotosta on jo saatu hyviä kokemuksia Lappia koulutuskuntayhtymässä. Käytäntö on levitettävä yli maan. Ammatillisessa aikuiskoulutuksessa näin jo toimitaan.

Ammatillinen koulutus on yksilöllinen polku jokaiselle opiskelijalle. Standardituotteen sijaan tarvitaan henkilökohtaistamista, joka perustuu lähioppimiseen, työssäoppimiseen ja etäoppimiseen. Oppimisen siirtäminen työpaikalle tai opiskelijan vastuulle ei saa jättää opiskelijaa yksin.

Nuorten ammatillinen koulutus sisältää hyvin paljon kasvatuksellista työtä. Tähän tarvitaan opetusta ja tukea oppilaitoksessa sekä työelämän arvojen ja käytäntöjen omaksumista työssäoppimisen aikana.

Suurin osa ammattiin opiskelevista on aikuisia, jotka opiskelevat ammatissa kehittyäkseen tai ammattia vaihtaakseen. Lisäksi merkittäviä asiakasryhmiä ovat työttömät työnhakijat ja maahanmuuttajat.

Ammatillinen koulutus ei ole vain perusopetuksen jatke vaan merkittävä elinkeinopolitiikan ja aluekehityksen työkalu osaavan työvoiman kouluttajana. Se jakautuu nuorten ammatilliseen peruskoulutukseen ja ammatilliseen aikuiskoulutukseen, joka sisältää peruskoulutusta ammatinvaihtajille ja lisäkoulutusta uran aikana kehittymiseen. Tutkintoon opiskellaan joko oppilaitoksessa tai oppisopimuksella.

Kirjoittaja

Petri Lempinen
Toimitusjohtaja AMKE ry

Lempinen Petri

Yhteystiedot

Ammattiosaamisen kehittämisyhdistys AMKE ry Ammattiosaamisen kehittämisyhtiö AMKE Oy

Eteläranta 10
00130 Helsinki

toimisto@amke.fi