Vuoden 2017 ammatillisen koulutuksen laatupalkinnot kolmelle järjestäjälle

31.10.2017

Opetus- ja kulttuuriministeriö on myöntänyt vuoden 2017 ammatillisen koulutuksen laatupalkinnot kolmelle ammatillisen koulutuksen järjestäjälle: Hengitysliitto ry:lle, Itä-Savon koulutuskuntayhtymälle ja Ylä-Savon koulutuskuntayhtymälle. Palkinnot jakoi opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen tiistaina Turussa ammatillisen koulutuksen seminaarin yhteydessä.

Laatupalkintokilpailun teemana vuonna 2017 oli tiedolla johtaminen.
 
- Ammatillisen koulutuksen reformi ja uudistuva lainsäädäntö antavat koulutuksen järjestäjille lisää toimintavapautta rakentaa opiskelijoiden ja työelämän tarpeisiin vastaavaa koulutusta. Lisääntyvä vapaus edellyttää vahvaa laadunhallintaa. Palkinnot myönnetään tunnustuksena toiminnan, sen jatkuvan kehittämisen ja tulosten laadusta sekä esimerkillisestä työstä ammatillisen koulutuksen kehittämisessä, sanoo opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen.

Palkintoperustelut

Ammattiopisto Luovi on kehittänyt tavoitteellisesti tiedolla johtamista, tiedonhallinnan kokonaisarkkitehtuuria ja sitä tukevia järjestelmiä. Tiedolla johtaminen näkyy Luovissa paitsi numeerisen ja laadullisen tiedon tuottamisena kaikilla tasoilla tapahtuvaan päätöksentekoon, myös vuorovaikutuksessa tapahtuvana prosessina.

SAMIedussa on tehty laatutyötä tavoitteellisesti vuodesta 2000 lähtien ja se on saanut tästä vuosien varrella tunnustusta. SAMIedussa on kehitetty tavoitteellisesti tiedolla johtamisen kokonaisarkkitehtuuria. Digitaalisia oppimisympäristöjä on kehitetty tiedon hyödyntämiseksi ja oppimisen tukemiseksi.

Tiedolla johtamiseen käytetty työvälinepatteristo on Ylä-Savon ammattiopistossa laaja ja perustuu siihen, että tieto on avoimesti saatavilla kaikille. Reaaliaikainen tuloskorttijärjestelmä on keskeinen johtamisen väline. Se on käytössä läpileikkaavasti koko organisaatiossa ja siitä saatavaa tietoa hyödynnetään päivittäisessä työskentelyssä. Pedagogiset ja laadulliset tavoitteet on yhdistetty ja avattu reaaliaikaiseen tuloskorttiin toimenpiteiksi, joiden etenemistä seurataan ja voi seurata.


Laatupalkinnolla kannustetaan ammatillisen koulutuksen järjestäjiä toiminnan laadun arviointiin ja parantamiseen. Tavoitteena on löytää parhaita käytäntöjä muiden organisaatioiden oppimisen perustaksi ja edistää ammatillisen koulutuksen arvostusta, vetovoimaa ja tunnettuutta.

OKM:Vuoden 2017 ammatillisen koulutuksen laatupalkinnot kolmelle järjestäjälle