Virtuaalitodellisuus tuo simulaattoriopetuksen uudelle tasolle

26.05.2017

Kuva: treduofficial.wordpress.com

Virtuaalilasit soveltuvat erinomaisesti metsäkoneen ajon harjoitteluun: maaston kaltevuuden voi tuntea ja jopa kulman taakse kurkistaminen onnistuu. Simulaattorin penkissä istuen metsää voi tarkastella lintuperspektiivissä ja tunnelma on hyvin aito.

Kurussa Tredun Metsätien toimipisteessä käyttöön otetut HTC Vive virtuaalilasit ovat saaneet hyvän vastaanoton ja metsäalan opettaja Janne Ruokosen mukaan opiskelijat odottavatkin simulaattorille pääsyä aivan uudella tavalla.

- Kokemus vie todellakin simulaattorikokemuksen "nextille levelille". Erityisen hyvältä virtuaalitodellisuus tuntuu omalta osaamisen alalla, kun itselle tuttuja asioita voi tehdä virtuaalimaailmassa.

Simulaattoreita on usein moitittu rajallisesta näkökentästä ja kolmiulotteisen hahmotuksen puutteesta, mutta nyt uuden teknologian myötä koetut ongelmat ovat poistuneet.

Aivan ongelmitta VR- teknologia ei kuitenkaan vielä toimi, nimittäin osalle kokeilijoista syntyy pidemmän käytön aikana huonon olon tunne.

- Huonon olon tunnetta aiheuttaa pätkivä grafiikka, joten VR- laseja pyörittävän tietokoneen tulee olla riittävän järeä, Ruokonen sanoo.

Ruokosen mukaan virtuaalilasit tulevat mullistamaan koulutusta tulevina vuosina merkittävästi, kunhan vain koulutukselliset sovellukset kehittyvät ja laitteet yleistyvät.

- Vielä kun opimme tuottamaan materiaalia virtuaalimaailmaan, on oikeastaan vain mielikuvitus rajana siitä, mitä kaikkea näillä laseilla voikaan tehdä.

Laitehankinta on osa Opetushallituksen rahoittamaa VR-teknologia varasto-, kuljetus-, maarakennus- ja metsäalalle- projektia, jossa Tredu on mukana. Hankkeessa tutkitaan erilaisten tulevaisuuden oppimisympäristöjen soveltuvuutta ammatilliseen koulutukseen. Tähän metsäala monipuolisine simulaattoreineen soveltuu mainiosti, sillä simulaatiopedagogiikka on ollut luontevana osana opetusta jo kaksi vuosikymmentä.

Janne Ruokosen blogi