Uusi kouluruokasuositus korostaa terveellisyyttä ja ruokarauhaa

24.01.2017

24.1. julkistetun uuden Syödään ja opitaan yhdessä -kouluruokailusuosituksen mukaan onnistunut kouluruokailu on oppimisen ja kouluyhteisön hyvinvoinnin päivittäinen tukipilari.

Uudet suositukset ovat laatineet Valtion ravitsemusneuvottelukunta, Opetushallitus sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

Suositus korostaa kouluruokailun yhteisöllisyyttä, oppilaiden osallisuutta, aikuisten antamaa roolimallia sekä terveellistä ja kestävän kehityksen mukaista kouluruokaa. Ruokailuun tulee varata aikaa ja ruokailutilanteesta tulisi luoda rauhallinen ja viihtyisä.

Uudessa suosituksessa on aiempaa suositusta enemmän ateriamalleja eri-ikäisille koululaisille ja myös kasvisruokavalio ja monikulttuurisuus on huomioitu. Uutena suosituksissa on kuvia ja esimerkkilaskelmia malliaterioiden ravintosisällöistä.

Koululaisten lautasille halutaan uusilla suosituksilla entistä enemmän kasviksia. Jo aiemmin on suositeltu, että kouluissa olisi vaihtoehtoisena lounaana kasvisruokaa, mutta käytännössä sitä ei kaikkialla tarjota. Kasvisvaihtoehtoa suositellaan entistä painokkaammin.

Suomi on kouluruokailun edelläkävijä maailmassa. Kouluruokailua on järjestetty Suomessa tänä vuonna sadan vuoden ajan. Kaikissa kansakouluissa kouluruokaa on tarjottu vuodesta 1946.