Uhkaako rahoitusuudistus opetusmaatiloja?

24.02.2017

Maatalousalan koulutuksen rahoitus uhkaa vähentyä, jos opetus- ja kulttuuriministeriön luonnokset tulevasta ammatillisen koulutuksen rahoituksesta tulevat voimaan. Moni koulutuksen järjestäjä harkitsee myös opetusmaatilan ulkoistamista yrittäjälle.

AMKEn ja MTK:n yhteisessä tilaisuudessa 25 luonnonvara-alan koulutuksen järjestäjää pohti yhteistyön lisäämistä alan koulutuksessa 23.2. Helsingissä.

- Maa- ja metsätalouden koulutus tapahtuu pienissä ryhmissä, jotta opiskelijoiden työturvallisuus voidaan taata, muistutti koulutusjohtaja Esko Lehtimäki Suupohjan ammatti-instituutista.

- Opetusnavetta vaatii työvoimaa 365 päivänä vuodessa, Lehtimäki muistutti. Kustannuksia aiheutuu työvoiman tarpeesta sekä oppimisympäristöistä ja koneista.

Nykytrendi on, että laitteita vuokrataan tai hankitaan yhteistyössä valmistajien kanssa.

Maatalous on teknologisoitunut, jonka rinnalla muutospaineita luo kiertotalouden nousu. Opetusmaatilojen pitäisi olla suunnannäyttäjiä maatalouden uudistumisessa, mutta koulutuksen supistuva rahoitus uhkaa opetusmaatilojen olemassaoloa.

- Koulutuksen järjestäjien on sovittava työnjaosta, jotta luonnonvara-alan koulutus voidaan turvata maan eri osissa, esittää AMKEn toimitusjohtaja Petri Lempinen. Rahoitusleikkausten lisäksi koulutusalan tulevaisuuteen vaikuttavat nuorten ikäluokkien väheneminen, muuttoliike ja maaseutuelinkeinojen muutokset.

- Missä oppilaitoksesi on Suomen paras? kysyi MTK:n koulutusjohtaja Susanna Tauriainen. Rahoituksen ja opiskelijoiden määrän vähentyessä on jokaisessa oppilaitoksessa pohdittava mihin keskitytään ja mistä voi luopua.

Tauriainen peräänkuulutti koulutuksen järjestäjien keskinäistä profilointia ja työnjakoa.

Yhteistyötä tarvitaan myös oppilaitosten sisällä. Maa- ja metsätaloudella on synergiaa mm. maanrakennus- ja logistiikka-alojen kanssa. Opetusmaatiloilla on paljon tehtäviä, joita tehden muidenkin alojen opiskelijat voivat harjaantua.

- Maatilalla on aina korjaamista ja rakentamista, muistutti itsekin viljelijänä toimiva puheenjohtaja Juha Marttila MTK:sta.

Marttilan mukaan Suomen vahvuudet ovat osaamisessa, infrastruktuurissa ja raaka-aineissa.

Kaikkia näitä tarvitaan, Marttila tähdensi 25 koulutuksen järjestäjän johdolle, jotka olivat kokoontuneet AMKEn ja MTK:n tilaisuuteen luonnonvara-alan koulutuksen tulevaisuudesta.

Opetus- ja kulttuuriministeriön luonnostelema ammatillisen koulutuksen tuleva rahoitusmalli laskisi maatalousalan koulutuksen rahoitusta nykyisestä. Leikkauksen pelätään johtavan alan koulutuksen supistumiseen.