Työvoimakoulutuksen siirto ei lisää rahoitusta

18.08.2017

Ammatillisen koulutuksen rahoitus on supistumassa 25 miljoonaa euroa ensi vuonna.

Tämän vuoden rahoituksesta katoaa 35 miljoona euroa, kun hallituksen aiempien päätösten mukaisesti nuorten aikuisten osaamisohjelmaa ajetaan alas ja oppisopimuskoulutuksen lisärahoitus päättyy. Supistuksia paikkaa 50,1 miljoonan euron siirto työvoimakoulutuksesta.

- Työvoimakoulutuksen siirto ei lisää rahoitusta, koska sama raha käytetään jo nyt ammatillisen työvoimakoulutuksen järjestämiseen, toteaa AMKEn toimitusjohtaja Petri Lempinen.

- Ilman siirtoa ammatillisen koulutuksen rahoitus vähenisi 25 miljoonaa euroa.

Nuorten aikuisten osaamisohjelman ja oppisopimuksen rahoituksen kohtalo on ollut tiedossa, mutta nyt tämä rahoitus on pois pahenevaan työvoimapulaan vastaamisesta.

AMKEssa lasketaan, että 25 miljoonalla eurolla voitaisiin tarjota ammattitutkintoon johtava koulutus 3500 työikäiselle. Oppisopimuskoulutuksena paikkoja riittäisi yli 7 000 aikuiselle.

Osana ammatillisen koulutuksen reformia tutkintoon johtava työvoimakoulutus rahoituksineen siirtyy työ- ja elinkeinoministeriöstä opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalalle.

Koulutuksen järjestäjien taloustilanne pysyy kireänä

Budjettiesitys tarkoittaa, että koulutuksen järjestäjien taloudellinen tilanne säilyy kireänä.

Ensimmäiset indeksikorotukset ovat tulossa vasta 2020, joten nykyisellä rahoituksen tasolla on pärjättävä tulevat kaksi vuotta.

- Luvassa on lisää sopeuttamistoimia ja henkilöstövähennyksiä, jos kustannukset nousevat, Lempinen pelkää. Uuden lukuvuoden ensimmäiset yt-ilmoitukset ovat tulleet jo elokuussa.

AMKEn maaliskuussa tekemän jäsenkyselyn mukaan koulutuksen järjestäjillä oli leikkausten jälkeen 85 miljoonan euron alijäämä, joten 40 prosenttia leikkauksesta oli yhä sopeuttamatta.

Turhat tilat muodostuvat ongelmaksi

Useimmilla koulutuksen järjestäjillä on ylimääräistä tilaa, kun koulutustarpeet ovat muuttuneet. Nopea väestökehitys ja reformin vaatimus koulutuksen siirtämisestä työpaikoille vähentävät entisestään tilojen tarvetta.

Turhaksi jääneet tilat olisi saatava pois koulutuksen järjestäjien harteilta, jotta ne eivät vie opetukseen tarkoitettua rahoitusta.