Teollisuuden työpaikat lisääntyneet EU-maissa

23.08.2017

EU-maihin on syntynyt uusia työpaikkoja enemmän kuin vuosien 2018-2013 talouskriisin aikana katosi, uutisoi Euroopan elin- ja työolojen kehittämissäätiö Eurofound.

Teollisten työpaikkojen määrä on vuoden 2013 jälkeen kasvanut 1,5 miljoonalla. Kasvua on tapahtunut erityisesti teknologiateollisuudessa.

Eurofound kuitenkin muistuttaa, että kriisivuosina 2008-2013 EU-maista katosi viisi miljoonaa teollista työpaikkaa. Vuosina 1995-2016 teollisten työpaikkojen osuus puolittui ns. EU15-maissa, joihin Suomikin kuuluu.

Kasvuvauhti on teollisuustyössä ollut lähes yhtä suuri kuin palvelualoilla, minne valtaosa uusista työpaikoista on syntynyt.

Työpaikat ovat lisääntyneet erityisesti matala- ja keskipalkkaisissa tehtävissä, mikä on lisännyt kotimarkkinoiden ostovoimaa ja kulutusta. Työllisyyden parantuminen perinteisissä palveluissa ei Eurofoundin mukaan näy tuottavuuden parantumisena.

Naisten työllisyys on EU-maissa parantunut kuin nopeammin. Vuoden 2011 jälkeen 4,1 miljoonaa naista ja 2,7 miljoonaa miestä on työllistynyt. Valtaosa naisten työllisyyden kasvusta on syntynyt kokoaikaiseen työhön, mutta miesten osuus osa-aikatyötä tekevistä on kasvanut. Eurofoundin mukaan miesten osa-aikatyö on lisääntynyt aiemmin naisvaltaisilla aloilla kuten vähittäiskaupassa.

Euroopan elin- ja työolojen kehittämissäätiö Eurofound on Dublinissa Irlannissa toimiva Euroopan unionin virasto, jonka tehtävänä on tarjota tietoa sosiaali- ja työpolitiikkaan liittyvissä asioissa.

Eurofoundin uutinen