Reformin lisäkustannukset puuttuvat julkisen talouden suunnitelmasta

10.05.2017

Ammatillisen koulutuksen reformin myötä maksuttomaan ateriaan oikeutettuja opiskelijoita tulee jopa 44 000 lisää. AMKEn arvio on, että ateriaoikeuden laajentaminen voi maksaa koulutuksen järjestäjille jopa 22 miljoonaa euroa.

- Julkisen talouden suunnitelmassa ei ole huomioitu, että ateriaoikeuden laajentaminen lisää koulutuksen järjestäjien pysyviä tehtäviä, AMKE huomauttaa sivistysvaliokunnalle antamassaan lausunnossa.

Kuntien ja kuntayhtymien pysyvien tehtävien ja velvoitteiden lisääminen pitäisi kompensoida valtionavuissa.

Julkisen talouden suunnitelmassa on huomioitu, että reformin myötä oppilas- ja opiskelijahuoltolain mukaisten kuraattori- ja psykologipalveluihin oikeutettujen opiskelijoiden lukumäärä kasvaa ammatillisessa koulutuksessa lähes 50000 opiskelijalla.

- Tämän periaatteen mukaisesti myös ateriaoikeuden laajentaminen olisi huomioitava ja kompensoitava.

Nykyisin maksuttomaan ateriaan ovat oikeutettuja opetussuunnitelmaperusteisesti, mutta eivät näyttötutkintona ammatillista perustutkintoa suorittavat. Reformissa tutkinnon suorittamistavat yhdistyvät ja opetus- ja kulttuuriministeriö esittää ateriaoikeuden laajentamista kaikille ammatillista perustutkintoa suorittaville.

AMKE vastustaa ateriaoikeuden laajentamista, jos siihen ei osoiteta erillistä rahoitusta.

AMKE oli 10.5. eduskunnan sivistysvaliokunnan kuultavana valtioneuvoston selonteosta julkisen talouden suunnitelmaksi vuosille 2018-2021.

Lue lausunto