Reboot School – Tulevaisuuden oppimisympäristö -haastekilpailu

14.12.2016

Tekes haastaa yrityksiä ja oppilaitoksia luomaan uusia oppimisympäristöjä. Yrityksille suunnatussa kilpailussa haetaan ratkaisuja opiskelijoiden parempaan yksilölliseen kehittymiseen erilaisissa ympäristöissä hyödyntäen mm. asioiden internetin luomia mahdollisuuksia.

Ratkaisuiden tulee olla uusia, pedagogiikka-lähtöisiä ja oppilaiden hyvinvoinnin huomioivia, sanotaan Tekesin tiedotteessa.

Kilpailussa etsitään kansainvälisille markkinoille skaalautuvia, kokonaisvaltaisia ratkaisuja yksittäisten teknologisten ratkaisujen sijaan.

Kilpailuun voivat osallistua Suomessa toimivat yritykset ja yritysryhmittymät. Kilpailu toteutetaan osana laajempaa Reboot Finland kokonaisuutta (www.rebootfinland.fi), jossa 100-vuotias Suomi käynnistetään uudelleen digiaikaan.

- Digitalisaatio ja asioiden internet mahdollistavat ajasta ja paikasta riippumatonta oppimista ammatillisessa koulutuksessa, toteaa AMKEn toimitusjohtaja Petri Lempinen. Hän puhui Reboot School -haastekilpailun lanseeraustilaisuudessa Vantaalla 14.12.

Simulaattorit ovat olleet arkea ammatillisessa koulutuksessa pitkään ja ne leviävät uusille aloille. Työssäoppimisen ohjaukseen on kehitetty appeja. Kansainvälisestä vaihdosta opiskelijat raportoivat somessa ja blogeina.

Lempisen mukaan ammatillisessa koulutuksessa on otettu yksittäisiä askeleita kohti uusia oppimisympäristöjä ja ohjaamisen työkaluja, mutta systemaattinen työ vielä puuttuu. Tämän tueksi AMKE perustaa koulutuksen digitalisaation työryhmän tammikuussa 2017.

- Reboot school -haastekilpailu tarjoaa ammatillisen koulutuksen järjestäjille ja oppilaitoksille mahdollisuuden yhteistyöhön uutta maailma luovien yritysten kanssa, Lempinen muistuttaa.

Kilpailun järjestäjä Tekes voi osallistua oppilaitosten suunnittelukuluihin ja tukea yritysten tuotekehitystä tapauskohtaisesti.

Kilpailun asiantuntijaraadissa ammatillista koulutusta edustavat Esa Karvinen Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymästä ja Antti Lahti Sastamalan koulutuskuntayhtymästä.