Pessimisti ei budjettiriihestä pettynyt

02.09.2016

Budjettiriihi oli ammatilliselle koulutukselle odotetun synkkä, arvioi AMKEn toimitusjohtaja Petri Lempinen budjettiriihen uutisia. Ammatilliseen koulutukseen kohdistuvat ensi vuoden budjettiesityksen suurimmat leikkaukset.

Ammatillisen koulutuksen rahoituksesta leikataan 190 miljoonaa euroa. Lisäksi nuorten aikuisten osaamisohjelmaa ajetaan alas. Kaikilta koulutuksen järjestäjiltä vähennetään kilpailukykysopimuksen mukainen hyöty työnantajamaksujen ja lomarahojen alentamisesta.

- Kiky ei tuo koulutuksen kilpailukyloikkaa.

Ammatillisen koulutuksen rahoitus supistuu yli 200 miljoonaa ensi vuonna, Lempinen laskee. Samaan aikaan korkeakouluille esitettään 40 miljoonaa euroa lisärahoitusta.

Ammatillisen koulutuksen lainsäädäntöä ja toimintaa ollaan uudistamassa. Mittava hanke on vielä pahasti keskeneräinen, jonka vuoksi mm. AMKE, OAJ, OSKU ja SAKKi esittivät leikkausten jaksottamista pidemmälle ajalle. Hallitus oli järkkymätön järjestöjen vetoomuksen edessä.

- Valitettavasti leikkaukset tehdään vuonna 2017, mutta toimintatavan muuttamisen toivottavasti mahdollistava laki on tulossa vasta 2018. Tämä kohdistaa leikkausta henkilöstöön ja oppilaitosverkkoon. Ammatillinen koulutus on jo nyt heikommin saavutettavissa kuin lukiokoulu.

Työllisyyspaketti luo toivoa

Työllisyyspaketin siirtäminen työmarkkinajärjestöille mahdollistaa vielä työttömien koulutusmahdollisuuksien ja nuorisotakuun parantamisen, arvioi Lempinen. Hallitus on jo unohtanut työttömien kouluttamisen tärkeyden.

Harvoja valopilkkuja budjettiesityksessä ovat itsenäisesti asuvien 18- ja 19-vuotiaiden toisen asteen opiskelijoiden opintorahan irrottaminen vanhempien tuloista. Myönteistä oli myös lisärahoitus maahanmuuttajien ammatilliseen koulutukseen. 

Hallituksen esitys talousarvioksi julkaistaan 19 syyskuuta. Tiivistelmä muutoksista on luettavissa netistä: http://vnk.fi/documents