Optiman johtaja Rabbe Ede eläkkeelle

11.10.2017

”Nopea päätöksentekijä, kova tekemään töitä, kunnianhimoinen ja sitoutunut. Ihmisistä välittävä, avulias ja tasa-arvoinen herrasmies.”

Sellainen on Optiman henkilökunnan mukaan esimiehensä, vuodenvaihteessa eläkkeelle siirtyvä kuntayhtymän johtaja Rabbe Ede.

Paras ammatillinen kouluttaja

Ruotsinkielinen ammattikoulutus on saavuttanut Eden johdolla vertaansa vailla olevan kehityksen Pohjanmaalla. Optima on rankattu maan parhaaksi ammattioppilaitokseksi vuosina 2009, ja 2011-2017, yhteensä 8 kertaa.

Vuonna 2014 Optima sai Opetus- ja Kulttuuriministeriön ammatillisen koulutuksen laatupalkinnon ja vuonna 2016 se palkittiin Euroopan Komission laatupalkinnolla. 

Voisi sanoa, että Presidentin Edelle myöntämä Ammattikasvatusneuvoksen arvonimi meni todellakin oikeaan osoitteeseen.

No miten moinen menestys on sitten saavutettu? Tiukoilla säännöillä ja taloutta tarkasti seuraamalla? Tietynlaisella johtamisjärjestelmällä ja ohjeita noudattamalla? Eden mukaan perusasiat tulee tietysti olla kunnossa, mutta paljastaa onnistumisien takana olleen kuitenkin ennen kaikkea selkeästi asetettu visio sekä koko henkilökunnan merkityksen korostaminen.

- Kaksikymmentä vuotta sitten asetimme Optimalle tavoitteen olla ”paras ammatillinen kouluttaja”.  Kirjasimme ylös myös lauseen ”henkilökunnassa jokainen on tärkeä”, Ede muistelee.

Eden mukaan henkilökunta on kokonaisuus, jossa jokainen yksilö tuo oman panoksensa yhteisen tavoitteen saavuttamiseksi. Optimassa kaikki työntekijät ovat olleen saman arvoisia työtehtävästä riippumatta.

- Kaikkein tärkeintä on ollut opiskelijan onnistuminen ja se toteutuu, kun koko henkilökunta puhaltaa yhteen hiileen.

Rakennusmiehestä ammatillisen koulutuksen johtoon

Ede valmistui rakennusmieheksi vuonna 1971. Rakennusalalla työnjohtotehtäviin saakka kuljettuaan Ede ryhtyi opettajaksi ja eteni apulaisrehtoriksi, rehtoriksi ja edelleen johtavaksi rehtoriksi. Optimaa Ede on johtanut menestyksekkäästi tasa-arvon ja kannustamisen periaatteella vuodesta 1994 lähtien.

Eden johdolla Optima on ollut mukana rakentamassa hyvää yhteiskuntaa. Ede on vaikuttanut aktiivisesti ammattikoulutuksen mukanaoloon luonnollisena osana alueen elinkeinoelämää, rikkonut kielirajoja ja vahvistanut kuntien yhteistyötä koulutuskysymyksissä.

Ede on tuonut suuren panoksensa suomalaisen ammatillisen koulutuksen kehittämiseen myös laajemmin osallistumalla asiantuntijana useisiin valiokuntiin, valtuuskuntiin ja työryhmiin mm. opetusministeriössä, Opetushallituksessa ja Kuntaliitossa. Hallituksen jäsen hän on ollut SAJO ry:ssä ja myös AMKE ry:ssä.

Ei ku eteenpäin vaan

Ede jättää työelämän taakseen haikein ja kiitollisin mielin. Uransa aikana koetut onnistumiset hän kokee olleen ennen kaikkea upean yhteistyön satoa.

Muita ammatillisen koulutuksen toimijoita Ede kannustaa kulkemaan pää pystyssä kohti unelmia myös tulevina vuosina.

- Olemme yhdessä onnistuneet hyvin menneinä aikoina ja siitä on oltava ylpeä. Kaikki on mahdollista myös tulevaisuudessa. Nyt on hankalaa, mutta ei ku eteenpäin vaan.

Lopuksi vielä Rabben muistilista onnistuneen ammatillisen koulutuksen järjestämiseen:

  • Henkilökunnassa jokainen yksilö on tärkeä
  • Johdon tulee uskaltaa visioida ja uskoa mahdollisuuksiin ja tulevaisuuteen
  • Tavoitteen on oltava korkealla ja se pitää olla kaikkien tiedossa
  • Organisaation ilmapiirin on oltava hyvä
  • Työelämälähtöisyys on kaiken a ja o.
  • Ammattitaidon rinnalla oikeaan asenteeseen ja elinikäiseen oppimiseen kasvattaminen on yhä tärkeämpää