Oppilas- ja opiskelijahuoltolakiin luvassa muutoksia

21.08.2017

Kuraattori- ja psykologipalvelut koskenevat jatkossa kaikkia ammatillista perustutkintoa suorittavia ja valmentavassa koulutuksessa olevia opiskelijoita. Näin linjaa ammatillisen koulutuksen reformin lainsäädäntö ja sen pohjalta oppilas- ja opiskelijahuoltolakia ollaan muuttamassa. AMKE pitää esitystä johdonmukaisena osana reformin toimeenpanoa.

Yksi yhteinen ammatillinen koulutus edellyttää yhtä yhteistä oppilas- ja opiskelijahuoltolakia ja sen nojalla järjestettävää toimintaa, AMKEn hallitus linjasi.

Rahoituksesta huolta

Lakiluonnoksen arvio uudistuksen kustannuksista on 5,6 milj euroa. Aikuisopiskelijoiden palveluiden tarvetta on kuitenkin vaikea etukäteen arvioida ja lakiesitysten arviot tarvittavan rahoituksen suuruudesta ovat osaltaan ristiriitaisia.

AMKE vaatii, että opiskelijahuollon palveluiden rahoituksen riittävyyttä on seurattava. Kuntaliitto arvioi lausunnossaan, että uudistuksen kustannukset ovat miljoona euroa lakiluonnoksen laskelmia suuremmat.

Uudistuksen on jatkuttava

Lakiesitykseen sisältyy myös monia terminologisia tai teknisiä muutoksia. AMKE kuitenkin korostaa, että uudistustarpeita jää vielä, vaikka lakiesitys hyväksyttäisiin esitetyssä muodossaan. Oppilas- ja opiskelijalain uudistaminen maakunta- ja sote-lakien kanssa yhteensopivaksi on suuri urakka ja sen valmistelu on aloitettava pikaisesti.

AMKEn asiantuntija Riikka Reina korostaa, että ammatillisen koulutuksen opiskelijahuollon kysymykset ovat isoja ja vaativat nyt erityistä huomiota. Tehtävien lakimuutosten on perustuttava tutkittuun tietoon ja selkeästi asetettuihin tavoitteisiin.

- Juuri nyt, kun oppilas- ja opiskelijahuoltolaki on ollut voimassa kolme vuotta on otollinen aika sen toimivuuden arviointiin ja tässä AMKE aikoo olla aktiivinen syksyn aikana, Reina toteaa.