Opiskelisinko ammattiin? Kysymyksiä ja vastauksia.

25.01.2017

Kysymys: Voiko ammatillisen koulutuksen jälkeen hakeutua korkeakouluun?

Vastaus: Kyllä voi. Ammatillinen perustutkinto, ammattitutkinto ja erikoisammattitutkinto antavat kelpoisuuden korkeakoulututkintoon johtaviin opintoihin ja yleisen kelpoisuuden ammattikorkeakouluopintoihin.

Ammatillisen koulutuksen reformin valmistelussa lähtökohtana on ollut, että ammatillisen koulutuksen suorittaneella on myös jatkossa mahdollisuus hakeutua opiskelemaan korkeakouluun. 

Ammattikorkeakoulujen uusista opiskelijoista kolmasosalla onkin ammatillinen tutkinto.

Kysymys: Voiko ammatilliseen koulutukseen hakeutua, jos ei tarkkaan tiedä mille alalle haluan?

Vastaus: Kyllä voi. Ammatillinen peruskoulutus antaa laajat valmiudet työelämään. Ammatilliset perustutkinnot ovat laaja-alaisia ja ne mahdollistuvat työllistymisen useisiin eri tehtäviin. Alan valinta ei rajoita jatko-opintoihin hakeutumista.

Ammatillisen koulutuksen jälkeen rakentaja voi halutessaan hakeutua ammattikorkeakouluun opiskelemaan sairaanhoitajaksi ja kokki insinööriksi.

Kysymys: Voiko nuori päästä oppisopimukseen?

Vastaus: Kyllä voi. Jo yhteishaussa hakija voi ilmaista kiinnostuksen oppisopimusta kohtaan. Tässä vaiheessa ilmoitettu kiinnostus ei ole kuitenkaan lopullinen tai sitova. Oppisopimusopiskelijaksi hakeutuva hankkii itse koulutukseen soveltuvan työpaikan, myös oppilaitos voi auttaa työpaikan etsimisessä.

Oppisopimukseen voi siirtyä myös kesken opintojen. Oppisopimus perustuu työnantajan ja vähintään 15-vuotiaan opiskelijan väliseen määräaikaiseen työsopimukseen. Pääosa opinnoista tapahtuu työpaikalla käytännön työtehtävissä, joita täydennetään teoriaopinnoilla ammatillisessa oppilaitoksessa.