Kopterikamera on hyvä opetusväline

15.12.2016

Oulun seudun ammattiopiston Muhoksen yksikössä kokeiltiin viime vuoden lopulla kopterikameraa metsäkoneenkuljettajaksi opiskelevien koulutuksen apuvälineenä.

Lehtori Pertti Nissi Muhokselta kertoo kopterikuvan antavan kokonaiskäsityksen siitä, miten hyvin työ on teknisesti tehty. Nissin mukaan actionkuva ja kopterikuva antavat yhdessä monipuolisemman kuvan oppilaan osaamisesta. Ne antavat myös monipuolisen kuvan metsäkoneenkuljettajan työn vaativuudesta.

- Kopterikuva osoittautui paljon tarkemmaksi kuin odotin. Ongelmana on kopterin akun kesto. Kuvaussessiot olisivat saaneet olla pidempiä.

Nissin mukaan digitekniikasta on oikeasti apua metsäkonealalla. Tulevaisuudessa opetuksen valvonta tapahtuu actionkameran avulla, jolloin esimerkiksi yksi henkilö voi valvoa samanaikaisesti kolmea konetta. Laitteet ovat jo, mutta yhteydet puuttuvat.

Actionkameran ja kopterikameran yhteistyötä on tarkoitus käyttää myös oppilaiden ammattiosaamisen näytöissä ja aikuiskoulutuksen näyttötutkintotilaisuuksissa.

Tärkeintä on saada hyviä kuskeja

Pertti Nissin mukaan metsäkoneen kuljettajan on oltava sosiaalisessa kontaktissa ympäristönsä kanssa.

– Kone seuraa kuskin tekemistä. Uusimmissa koneissa on myös navigaattori eli Isoveli valvoo. Tärkeintä on kouluttaa hyviä kuskeja ja siinä digitalisaatio on avuksi.

Kopterikameraa kokeiltiin Metsähallituksen työmaalla Vilmikontien varressa. Kolmannen vuosikurssin oppilas Juho Pankinaho oli kaatokoneen ohjaimissa kopterin pörrätessä yläpuolella. Hän oli kuulemma jännittänyt eri tavalla, kun tiesi kopterin kuvaavan työskentelyä.

Nissi kertoo tavoitteeksi saada molemmilla kameroilla otettu kuva yhtä aikaa tv-ruudulle.

– Silloin nähtäisiin, tehdäänkö työ taloudellisesti ja tehokkaasti. Koneella tulisi tehdä mahdollisimman vähän turhia liikkeitä. Kopterikamerasta odotan hyvää opetusvälinettä.

Muhoksella metsäkoneenkuljettajan koulutus aloitettiin vuonna 2014 ja ensimmäiset 15 valmistuvat ensi keväänä. Tällä hetkellä oppilaita on 79, joista viisikymmentä koulussa ja loput kaksivuotisella aikuiskoulutuslinjalla.

Koululla on opetuskäytössä kolme nykyaikaista hakkuukonetta ja viisi ajokonetta. Vuosittain koulun oppilastyönä hakataan 4-7 000 kuutiota puuta pääosin Metsähallituksen metsissä.

Teollisuudessa on kova isku päällä ja lehtori Pertti Nissi uskoo metsäkoneenkuljettajilla olevan varsin hyvät työllisyysnäkymät.


Kopterikuva antaa kokonaisnäkymän hakkuukoneen työskentelystä ja liikkeistä työmaalla.

Juttu on julkaistu Kotipitäjä-lehdessä 7.12.2016