Kielitaitoa draaman kautta – Varian maahanmuuttajakoulutus rikkoo oppiainerajoja

06.04.2018

Varian maahanmuuttajaopiskelijoista muodostuva teatteriryhmä kokoontuu kerran viikossa ideoimaan toimintaa ja rakentamaan käsikirjoitusta näytelmään. Lähtökohtana ovat opiskelijoiden omat tarinat ja opiskeluarki amiksessa.

Teatteriryhmän nimi Hiljainen teatteri on opiskelijoiden itsensä keksimä ja viittaa heidän omiin kokemuksiinsa siitä, minkälaista on tulla uuteen kulttuuriin kielitaidottomana. Teatterin kehollisten työtapojen kautta on kuitenkin mahdollista saada oma ääni kuuluviin myös kielenoppimisen ensi metreillä.

- Oikeastaan kaikki alkoi opiskelijoiden omista tarinoista, joita he kertoivat eri tilanteissa koulupäivän aikana, oppitunneilla ja tauoilla. Uskomattoman kiinnostavia tarinoita oli paljon, mutta maahanmuuttaja-opiskelijoilla on aika vähän kanavia niiden kertomiseen, kertoo Varian maahanmuuttajakoulutuksessa suomi toisena kielenä -opettajana toimiva  Tea Kostet.

Tästä syntyi ajatus nostaa opiskelijoiden oma ääni esiin teatterin kautta.

- Kässärin työstäminen on nyt hyvässä vauhdissa ja tulossa näyttäisi olevan ajankohtaista amisdraamaa. Näillä opiskelijoilla on paljon sanottavaa!

Kostet kertoo taustalla olevan myös ajatus toiminnallisesta ja vuorovaikutteisesta kielen oppimisesta autenttisissa tilanteissa. Näytelmän ohjaa Pertti Meriläinen, joka opettaa Variassa kiinteistöalan maahanmuuttajaryhmää. Hän näyttelee itse Padasjoen harrastajateatterissa.

Teatterin lisäksi Variassa on meneillään paljon muutakin tähän liittyen, kuten rakennusalan valokuvauskurssi, jossa syvennytään oman ammattialan kulttuuriseen ulottuvuuteen, arkkitehtuuriin Valokuvauskurssin aikana maahanmuuttajaopiskelijat pääsevät esimerkiksi retkelle Suomenlinnaan kuvaamaan rakennettua ympäristöä.

- Kokonaisuuteen on integroitu myös suomen kieltä ja siihen liittyviä tehtäviä tehdään kameran avulla, Kostet kertoo.

Suunnitteilla on myös osallistavan valokuvauksen kurssi omaan asuinympäristöön liittyen. Samoin työn alla on opiskelijoiden suunnittelema sijamuotoanimaatio graafisen suunnittelun opettajan johdolla.

- Eli teemme täällä Variassa paljon yhteistyötä yli oppiainerajojen ja juuri tämä on auttanut löytämään uusia näkökulmia myös kielenoppimiseen. Meillä on täällä todella innostuneita ja aktiivisia opiskelijoita, Kostet iloitsee.

Huhtikuun alusta lähtien Tikkurilan kirjastossa on esillä valokuvanäyttely Railoja ja liitoksia, jossa nähdään Varian arkea maahanmuuttajaopiskelijoiden näkökulmasta.