Kasvupalvelut herättävät kysymyksiä

24.05.2017

Työvoimakoulutus on voimakkaassa muutoksessa. Tutkintoon tähtäävä työvoimakoulutus siirtyy OKM:n hallinnonalalle osana ammatillisen koulutuksen reformia. Loput te-palvelut ovat muuttumassa vuoden 2019 alusta kasvupalveluiksi.

- Keskustelkaa alueillanne ELY-keskusten ja TE- toimistojen kanssa heti tulevasta toiminnasta, patisti työmarkkinaneuvos Teija Felt TEM:stä koulutuksen järjestäjiä.

Kasvupalvelujen myötä hallinto, toimintatavat ja toimijoiden roolit muuttuvat alueilla laajasti. Työvoimakoulutuksen osalta koulutuksen järjestäjiltä vaaditaan uudenlaisia toimintamalleja, eikä valmistautumiseen ole juurikaan aikaa.

Kasvupalvelujen rahoitus jaetaan maakuntiin yleiskatteellisena, jolloin ne itse voivat päättää palvelutarjonnasta.

Feltin mukaan kriittisiä, avoinna olevia kysymyksiä kasvupalvelujen organisointiin liittyen on paljon.

- Miten toimitaan yli maakuntarajojen vuodesta 2019 eteenpäin? Kuinka järjestetään valtakunnallisesti haettavat työvoimakoulutusluvat? Entä miten äkillisiin rakennemuutoksiin vastataan?

Kasvupalvelulain valmistelu on vielä kesken. Felt kertoi TEMiin tulleen 340 lausuntoa, joissa palautetta laista oli 1500 liuskan verran. Eniten palautetta oli annettu järjestämisvastuuseen, maakuntien ja kuntien rooliin sekä kuntien yhtiöittämisvelvoitteeseen liittyen.

AMKE pelkää, että ammatillisen koulutuksen reformi ja kasvupalvelu-uudistus jakavat aikuisten ammatillista koulutusta entisestään.

Asiakaslähtöisyys korostuu

Siirryttäessä maakuntaan ja palveluiden uudistuessa kasvupalveluiksi kasvaa myös toiminnan tuloksellisuuden vaatimukset työvoimapalvelujen osalta.

Palveluiden hankinnassa korostuu tuloksellisuus, jossa maksuperusteena käytetään pääosin työllistymistä. Palvelun asiakaslähtöisyyttä ja laatua korostetaan asiakkaan valinnanvapauden periaatteella.

- Tämä näkyy siinä, että asiakas voi valita palveluntuottajan, jonka kanssa asioi. Uudistusta valmistellaan erilaisilla pilotti- tai kokeiluhankinnoilla, joilla kerätään kokemuksia ja kehitetään palvelumarkkinaa, kertoi Pohjois-Savon ELY-keskuksen päällikkö Jan Blomberg.

Teija Felt korosti, että kasvupalveluissa palvelun tuottajat eivät kilpaile asiakkaista vaan toimivat yhdessä asiakkaan parhaaksi.

Kilpailuneutraliteetti otettava vakavasti

Ammatillisen koulutuksen järjestäjät ovat yhtiöittäneet kilpailuilla markkinoilla tapahtuvan koulutuksen vuoden 2014 kuntalain määräämänä. Kilpailu – ja kuluttajavirasto selvitti vuonna 2016 kuntayhtymien toimintaa kilpailluilla markkinoilla.

Kuntayhtymien markkinoille tarjottuja toimintoja on siirretty osakeyhtiöön erityisesti koulutuspalveluissa − Vaikuttaa siltä, että kaikkea kilpailluilla markkinoilla tapahtuvaa toimintaa ei kuitenkaan ole yhtiöitetty, esitti erikoistutkija Teemu Karttunen Kilpailu- ja kuluttajavirastosta.

Koulutuskuntayhtymien ja niiden perustamien osakeyhtiöiden toiminnalla saattaa olla haitallisia vaikutuksia markkinoilla.

Julkisyhteisön määräysvallassa oleva toimija ei saa hinnoittelulla vääristää kilpailua, KKV viesti.

Koulutuksen järjestäjä toimii kilpailluilla markkinoilla kilpaillessaan työvoimakoulutuksesta tai tarjotessaan yrityksille ns. kovan rahan koulutusta. Tällainen koulutus kirjanpidollisesti tai kuntien ja kuntayhtymien tapauksessa yhtiöittämällä eriytettävä valtionosuudella rahoitettavasta toiminnasta.

Osaavan työvoiman saatavuus on turvattava

Yrityksillä on usein kiire saada osaavaa työvoimaa ja ne haluavat nopeaa palvelua rekrytointien osalta. Uudenlaisilla kumppanuusyhteistyömalleilla voidaan vastata näihin tarpeisiin esimerkiksi TE-hallinnon, henkilöstövuokrausyritysten sekä ammatillisten oppilaitosten palveluja yhdistämällä.

Varsinais-Suomen muuttuneesta työllisyystilanteesta ja positiivisesta rakennemuutoksesta kertoi puheenvuorossaan Turun Aikuiskoulutuskeskuksen toimitusjohtaja Tommi Forss.

- Massairtisanomisista ollaan siirrytty massarekrytointeihin muutamassa vuodessa, Forss tiivistää.

Talouden nousukautta on tuettava myös työttömien osaamisesta huolehtimalla. Seinäjoen koulutuskuntayhtymän aikuiskoulutusjohtaja Pasi Artikaisen mukaan vaativiin työtehtäviin on vaikea siirtyä ilman koulutusta.

- Ihan sama kuin jääkiekossa. Vaihtopenkiltä ei pääse ykkösketjuun ilman harjoittelua, vertasi Artikainen.

Työ- ja elinkeinoministeriön ja AMKEn yhteinen ajankohtaisfoorumi kokosi yhteen lähes sata aikuiskoulutuksen asiantuntijaa tiistaina 23.5.

KKV:n suuntaviivat markkinaperusteisesta hinnoittelusta

AMKEn lausunto kasvupalvelulaista