Jatko-opintokelpoisuus luo vetovoimaa

25.11.2017

- Mahdollisuus opintojen jatkamiseen korkeakouluissa on merkittävä tekijä ammatillisen koulutuksen vetovoimalle, sanoo toimitusjohtaja Petri Lempinen Ammattiosaamisen kehittämisyhdistys AMKEsta. Lempinen puhui lauantaina 25.11 Tallinnassa European Parents Associationin konferenssissa.

Ammatillisten tutkintojen yleinen jatko-opintokelpoisuus on Suomessakin näkynyt ammatillisen koulutuksen suosiossa, joka lisääntyi viime vuosikymmenellä. 

Cedefopin selvityksen mukaan 54 prosenttia eurooppalaisista ajattelee, että ammatillista väylää on helppo edetä korkeakoulutukseen. Kolmannes pitää sitä vaikeana.

- Jatko-opintokelpoisuus tarkoittaa, että ammatillinen koulutus ei ole alempiarvoinen vaihtoehto. Sen toteutuminen käytännössä edellyttää oppisisältöjä, jotka mahdollistavat menestymisen korkeakouluopinnoissa. Yhtä tärkeää on, että korkeakoulujen opiskelijavalinnat tunnistavat ammatillisen koulutuksen tuottaman osaamisen.

Lempinen muistutti, että Suomessa ammattikorkeakoulujen uusista opiskelijoista yli kolmanneksella on ammatillinen tutkinto. Ammatillisen koulutuksen suorittaneita aloittaa myös yliopistoissa.

European Parents Association kokoaa yhteen vanhempainyhdistykset, jotka edustavat yhdessä yli 150 miljoonaa vanhempaa. Koulutuksen alalla EPA pyrkii edistämään vanhempien aktiivista osallistumista ja tunnustamaan heidän keskeisen sijainnin ensisijaisena vastuuseen lastensa kasvatuksesta.