Ammattiosaamisen kehittämisyhdistys AMKE ry

Ammattitaitomaajoukkueen yhteinen taival kohti Abu Dhabin WorldSkills-kilpailua alkoi

19.04.2017

  • Suomen ammattitaitomaajoukkue kilpailee lokakuun puolessa välissä Abu Dhabissa järjestettävässä WorldSkills-kilpailuissa.
  • Suomen joukkue koostuu 27 kilpailijasta, jotka ovat seuloutuneet Suomen maajoukkueeseen avointen karsintakilpailujen kautta.
  • Suomalainen ammattiosaaminen on kilpailuissa arvioitu korkealle. Vuodesta 1989 lähtien suomalaiset taitajat ovat tuoneet WorldSkills- ja EuroSkills-kisoista 170 mitalia, joista 50 on ollut kultaista.

Ensimmäinen maajoukkueleiri 6.4. kokosi yhteen eri ammattialoja edustavat osaajat, jotka avointen karsintakilpailujen kautta ovat seuloutuneet Suomen maajoukkueeseen. 

Suomen joukkue koostuu 27 kilpailijasta. Mukana on konepajatekniikan, viherrakentamisen, 3D-peligrafiikan, hiusmuotoilun, ravintolapalveluiden ja monen muun ammattialan osaajia.

Tavoitteena on menestys Abu Dhabissa lokakuun puolivälissä alkavissa WorldSkills-kilpailuissa. Edessä on siis puoli vuotta tiivistä harjoittelua.

Suomalainen osaaminen huipputasoa

Vuodesta 1989 lähtien suomalaiset taitajat ovat tuoneet WorldSkills- ja EuroSkills-kisoista 170 mitalia, joista 50 on ollut kultaista.

WorldSkills-kilpailuissa menestystä on saavutettu muun muassa hiusmuotoilu-, floristiikka- ja tietokoneet ja -verkot -lajeissa. Mitalistien kouluttajina ovat kunnostautuneet muun muassa Oulun seudun ammattiopisto OSAO, Jyväskylän koulutuskuntayhtymä ja Turun ammatti-instituutti.

Kilpailuissa luodaan kuvaa itsestä työmarkkinoilla ja myydään suomalaista ammattiosaamista. Kyseessä on ammatillisen koulutuksen kansainvälinen näyteikkuna. Halu erinomaisuuteen poikii työelämään ja yrittäjiksi monen eri ammattiryhmän huippuosaajia muotisuunnittelijoista huippukokkeihin, kondiittoreihin ja hitsareihin, sanoo Skills Finland ry:n Taitaja-päällikkö Pekka Matikainen, yksi WorldSkills-ammattitaitomaajoukkueen kolmesta joukkueenjohtajasta.

Menestys vaatii sisäistä poltetta

Huippuosaajaksi nouseminen ja kansainvälisellä tasolla menestyminen vaatii treeniä ja tahtoa.

Viherrakentaminen-lajissa edelliseen EuroSkills-kilpailuun valmentautuneet Jani Kinnunen ja Oscar Lepistö treenasivat viimeisen kuukauden 5–6 päivää viikossa. Nykyään hääpukuja New Yorkissa ompeleva Juulia Peuhkuri puolestaan harjoitteli kilpailutehtävää varten tekemällä kilpailua edeltävän kesän ajan jakun päivässä.

Maailmanlaajuinen ammattialojen maailmanmestaruuskilpailu, WorldSkills, kerää joka toinen vuosi noin 1 300 kilpailijaa. Edellisiä Brasilian São Paulossa järjestettyjä kilpailuja seurasi neljän kilpailupäivän aikana 200 000 katsojaa. WorldSkillsin lisäksi kilpaillaan joka toinen vuosi euroopanmestaruuksista EuroSkills-kilpailuissa ja vuosittain kotimaan paremmuudesta Taitaja-kilpailuissa.

Ammattiosaajia voi seurata myös Taitaja2017 Helsinki -tapahtumassa Messukeskuksessa 15.−18.5. Tapahtumaan osallistuu noin 500 kilpailijaa ja sinne odotetaan 80 000 vierailijaa. Osaamisesta kilpaillaan Taitaja- (ammatilliset oppilaitokset), Taitaja9- (peruskoulun 7.–9.-luokkalaisten kädentaitokilpailu) sekä TaitajaPLUS-kilpailuissa (erityistä tukea tarvitsevat opiskelijat).

Lähde: Skills Finlandin tiedote 19.4. 

Yhteystiedot

Ammattiosaamisen kehittämisyhdistys AMKE ry Ammattiosaamisen kehittämisyhtiö AMKE Oy

Siltasaarenkatu 12, 00530 Helsinki (sisäänkäynti Paasivuorenkadun puolelta, C-rappu)
00530 Helsinki

toimisto@amke.fi