Ammatillinen työvoimakoulutus auttaa maahanmuuttajia työllistymään

19.06.2017

Tuoreen tutkimuksen mukaan työmarkkinalähtöiset toimenpiteet tukevat maahanmuuttajien työllistymistä parhaiten.

Tutkimuksessa analysoitiin eri syistä Suomeen muuttaneiden asemaa ja työvoimapoliittisten toimenpiteiden vaikutusta työmarkkina-aseman muotoutumiseen.

Tutkimuksesta käy ilmi, että yleinen työllisyystilanne vaikuttaa työttömien työllistymiseen enemmän kuin toimenpiteet. Työvoiman kysynnän kasvaessa myös toimenpiteistä on enemmän apua.

Tutkimuksen laatineen erikoistutkija Simo Ahon mukaan kotoutumiskoulutus on usein hyödyllistä ja osalle maahanmuuttajista välttämätön edellytys työllistymiselle, mutta yksinään se ei näytä keskimäärin edistävän työllistymistä.

- Mikäli kotoutumiskoulutusta täydentää harjoittelu tai valmennus, työllistyminen kasvaa. Selvästi näitä toimenpiteitä vaikuttavampia ovat ammatillinen työvoimakoulutus tai palkkatuki, mutta vain muutama prosentti osallistui näihin toimenpiteisiin kotoutumiskaudella. Ilmeisesti kannattaisi kohdistaa näitä toimenpiteitä useammalle kotoutujalle ja nykyistä aikaisemmin. 

Työ- ja elinkeinoministeriön kotouttamisen osaamiskeskuksen toimeksiannosta tehty Maahanmuuttajat ja työvoimapoliittisten toimenpiteiden vaikuttavuus -tutkimus julkaistiin tiistaina 13.6.2017. Tutkimuksen laati Tampereen yliopiston Työelämän tutkimuslaitoksen erikoistutkija Simo Aho.

Lue Ahon blogi kotouttaminen.fi -sivustolta