Ammatillinen opettajankoulutus uudistuu – AMKE mukana ohjausryhmässä

15.12.2017

Ammatillista opettajankoulutusta kehitetään suuren hankkeen avulla. OPEKE - Ammatillisen opettajankoulutuksen uudistaminen -hanke on valtakunnallinen yli kahden miljoonan euron kehittämishanke, jossa kehitetään ja uudistetaan ammatillista opettajankoulutusta kokonaisuutena. 

OPEKE-hanke on käynnistynyt elokuussa ja tavoitteena on osahankkeiden avulla uudistaa kaikki prosessin osaset hakeutumisesta työuran aikaiseen osaamisen täydentämiseen.

Hanketta tehdään yhdessä. Mukana ovat kaikki viisi ammatillista opettajakorkeakoulua sekä taideyliopisto. 

- Kehittämistyö tehdään tiiviissä yhteistyössä kentän kanssa, työelämälähtöisesti siellä, missä ammatilliset opettaja toimivat. Näin voimme parhaiten tukea koulutuksen järjestäjää muutoksesta, kertoo hanketta luotsaava Jaana Muttonen Hämeen ammattikorkeakoulusta. 

Muttosen mukaan on hyvin tärkeää, että ammatillinen opettajankoulutus pysyy ajassa kiinni ja kehittyy yhteistyössä ammatillisen koulutuksen ammattikorkeakoulun muutosten kanssa. 

- Haluamme olla mukana kehittämässä koulutusta ja se edellyttää myös oman toiminnan kehittämistä. 

AMKEsta Riikka Reina ohjausryhmän puheenjohtajaksi

AMKEn asiantuntija Riikka Reina valittiin hankkeen ohjausryhmän puheenjohtajaksi. Ohjausryhmässä ammatillisen koulutuksen järjestäjiä edustavat myös Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymän Jatta Herranen ja Jyväskylän ammattiopiston Pia Tolonen. Toteuttajatahojen lisäksi ohjausryhmään kuuluvat mm. Opetus- ja kulttuuriministeriö, OAJ, Suomen Yrittäjät, Rakennusteollisuus, Arene ry. 

- Henkilöstön osaaminen ja sen kehittäminen ovat ammatillisen koulutuksen uudistumiselle keskeistä. Uudistuva opettajuus vaatii uudistuvaa opettajankoulutusta. Tästä syystä hanke on AMKEn ja koulutuksen järjestäjien näkökulmasta tärkeä osa ammatillisen koulutuksen reformia ja uudistumista, Riikka Reina kertoo. 

Valtakunnallista hanketta koordinoi Hämeen ammattikorkeakoulun ammatillinen opettajakorkeakoulu ja osatoteuttajina ovat kaikki ammatilliset opettajakorkeakoulut: Haaga-Helia ammattikorkeakoulu, Jyväskylän ammattikorkeakoulu, Oulun ammattikorkeakoulu ja Tampereen ammattikorkeakoulu. Taideyliopisto täydentää tätä verkostoa erityisesti opettajien työuran aikaisen osaamisen kehittämisessä. Hankkeen rahoittaja on Opetus- ja kulttuuriministeriö

OPEKE - ammatillisen opettajakoulutuksen uudistaminen