AMKE: Oppisopimus on tärkeä osa ammatillista koulutusta

08.06.2016

Sivistysvaliokunta kuulee ammatillisen koulutuksen järjestäjiä ja työelämäjärjestöjä oppisopimuskoulutuksen nykytilasta ja tulevaisuudesta sekä käytännön haasteista ja mahdollisuuksista. Ensimmäiseen kuulemistilaisuuteen on kutsuttu opetus- ja kulttuuriministeriö, Opetushallitus, AMKE ry, Kuntaliitto sekä OAJ. Valiokunta järjestää kuulemiset omasta aloitteestaan.

AMKEn korostaa oppisopimuksen merkitystä tärkeänä osana suomalaista ammatillista koulutusta.

- Se on kustannustehokas, työllistävä ja opiskelijaa motivoiva koulutusmuoto, joka ei vaadi investointeja erillisiin oppimisympäristöihin. Opiskelija on opintojensa aikana työsuhteessa ja veronmaksaja, lausunnossa todetaan.

Työpaikalla tapahtuva opetus muodostaa kokonaisuuden, johon kuuluu oppisopimuskoulutus ja muu työssä oppiminen. Ammatillisen koulutuksen reformin valmistelussa ei ole syvällisesti käsitelty oppisopimuksen ja selvitysmiesten ehdottaman koulutussopimuksen rajapintaa. Oppisopimuksen ja koulutussopimuksen keskeinen ero on, että oppisopimus työllistää opiskelijan. Koulutussopimusta voidaan kehittää nuoren opiskelijan poluksi oppisopimukseen ja työlliseksi työntekijäksi.

Aikuisväestön osalta oppisopimus toimii hyvin. Nuorten oppisopimuskoulutuksen lisääminen edellyttää parempia mahdollisuuksia yhdistää oppilaitoksessa ja työpaikalla oppimista, kuten 2+1-mallia. Koulutuksen rahoitusjärjestelmän uudistaminen on avainasemassa, sillä nykyisin koulutuksen järjestäjän rahoitus supistuu opiskelijan siirtyessä oppilaitoksesta oppisopimuskoulutukseen.

Työelämän etu on, että oppisopimuskoulutuksen parhaat käytännöt leviävät koko ammatillisen koulutuksen kokonaisuuden uudeksi toimintamalliksi, eivät ainoastaan oppisopimusopiskelijoiden hyödyksi.

AMKEn lausunto: oppisopimuskoulutuksen nykytila ja tulevaisuus, käytännön haasteet ja mahdollisuudet