4,5 miljoonaa euroa ammatillisen koulutuksen opettajien osaamisen kehittämiseen

20.01.2017

Opetus- ja kulttuuriministeriö käynnistää toimenpideohjelman ammatillisen opetus- ja ohjaushenkilöstön osaamisen kehittämiseksi. Vuosina 2017-2019 toteutettavan ohjelman tavoitteena on tukea ja vahvistaa opettajien ja työpaikkaohjaajien osaamista ammatillisen koulutuksen uudistuksessa, kerrotaan OKM:n tiedotteessa 20.1. 

Reformin myötä opetusta toteutetaan yhä enemmän työpaikoilla ja digitaalisissa ympäristöissä. Samalla opetuskeskeisestä ajattelusta siirrytään oppimiskeskeiseen ajatteluun.

Reformin toteutuksen onnistuminen edellyttää opetushenkilöstöltä uutta osaamista, uusia työ- ja toimintatapoja, uusien oppimisympäristöjen hallintaa sekä valmiuksia työelämäyhteistyöhön. Ohjelman tavoitteena on tuottaa toimintamalleja ja tukimateriaaleja ammatillisen koulutuksen opetus- ja ohjaushenkilöstön osaamisen kehittämiseen reformin tavoitteiden mukaisesti.

Ohjelmassa painottuvat erityisesti koulutuksen osaamisperusteisuus, työpaikalla järjestettävä koulutus, laadunhallinta ja digitaaliset taidot. 

- Opettajat ja työpaikkaohjaajat ovat reformin onnistumisen kannalta avainroolissa. Ammatillisen koulutuksen ammattilaisille tarjotaan mahdollisuuksia kehittää omaa osaamistaan esimerkiksi digitaalisessa ja työpaikalla tapahtuvassa oppimisessa, sanoo opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen. 

Toimenpideohjelma muodostuu kolmesta osasta: opetus- ja ohjaushenkilöstön osaamisen kehittämisen verkostohankkeesta, digitaalisen osaamisen kehittämiseen painottuvasta osaamismerkkihankkeesta sekä reformin toimeenpanoa tukevasta opetustoimen henkilöstökoulutuksesta. 

Ensimmäisenä opetus- ja kulttuuriministeriö käynnistää yhdessä Opetushallituksen kanssa kolmevuotisen opetus- ja ohjaushenkilöstön osaamisen kehittämisen verkostohankkeen (Parasta osaamista -hanke), jota koordinoi Jyväskylän koulutuskuntayhtymä. Hankkeeseen on varattu noin 4,5 miljoonaa euroa.

Opetus- ja kulttuuriministeriö asettaa toimenpideohjelmalle ohjausryhmän, joka koostuu opettajien, opiskelijoiden, ammatillisten opettajakorkeakoulujen, koulutuksen järjestäjien ja työelämän edustajista sekä opettajuuden ja ammatillisen koulutuksen asiantuntijoista. 

OKM:n tiedote 20.1.