Yrittäjyyskasvatus opettaa tärkeitä työelämätaitoja

02.05.2017

Ammatillisella koulutuksella on tärkeä tehtävä yrittäjyyskasvattajana. Tätä pääsin todistamaan huhtikuussa järjestetyssä Uskalla Yrittää -finaalissa, kun Kampin kauppakeskus täyttyi nuorista yrittäjistä. Ilmassa oli innostusta ja sitä paljon puhuttua positiivista yrittäjyyspöhinää.

Tänä lukuvuonna NY Vuosi yrittäjänä -ohjelmaan osallistuneet 4 300 nuorta ovat perustaneet 1 600 oikealla rahalla toimivaa NY-yritystä osana opintojaan. Näistä ammatillisen koulutuksen opiskelijoita on lähes 2 700, NY-yrityksiä he ovat perustaneet 1 089. Ohjelmassa on mukana 51 ammatillista oppilaitosta.  

Vuosi yrittäjänä -ohjelma on kuitenkin vain yksi tapa oppia yrittäjyyttä ja yrittäjämäistä toimintaa. Yhä useammassa ammatillisessa oppilaitoksessa yrittäjyysopintoja voi suorittaa esimerkiksi virtuaalisissa oppimisympäristöissä toimivissa harjoitusyrityksissä, osuuskunnissa tai yhteistyössä työelämän kanssa toteutettavissa projekteissa. Ammatillinen koulutus tarjoaa myös kokeneille yrittäjille työkaluja oman osaamisen tai yritystoiminnan kehittämiseen. Parhaimmillaan yrittäjyyskasvatus kulkee punaisena lankana mukana kaikessa oppimisessa, kaikissa oppimisympäristöissä.

Talouden vauhdittamiseksi tarvitsemme Suomeen uusia pk-yrityksiä luomaan työpaikkoja sekä jatkajia olemassa oleville yrityksille. Tämä haastaa myös ammatillisen koulutuksen: yrittäjyys- ja työelämätaitojen kehittäminen nousevat keskiöön. Hyvä uutinen on, että yrittäjyys näyttäytyy nuorille vetovoimaisena uravaihtoehtona. Joka viides 18-24-vuotias arvioi perustavansa yrityksen kolmen vuoden kuluessa. Ammattiin opiskelevista 26 prosenttia haluaisi toimia yrittäjänä.

Mutta palataanpa vielä hetkeksi siihen, miten ammatilliset oppilaitokset pärjäsivät Uskalla Yrittää-finaalissa. No upeasti! Vuoden parhaana toisen asteen yrityksenä palkittiin Kätevä Koivu NY Kainuun ammattiopistosta, joka matkaa myös edustamaan Suomea heinäkuussa Brysselissä järjestettäviin EM-kisoihin. Pääpalkinnon lisäksi ammatillisten oppilaitosten NY-yritykset kävivät pokkaamassa neljä muuta palkintoa.

Jutellessani nuorten kanssa he kertoivat oppineensa ohjelman aikana mm. vastuunkantoa, rohkeutta, ongelmaratkaisua, kokonaisuuksien hallintaa, tuotekehitystä, tiimityöskentelyä, asiakaspalvelua, kielitaitoa. Nämä ovat kaikki tärkeitä taitoja, jotka parantavat kykyä kohdata joustavasti muuttuvan maailman haasteita. Tässä kisassa tärkeintä ei olekaan voitto, vaan koko matka.  

Kirjoittaja

Satu Ågren
johtava asiantuntija, varatoimitusjohtaja, AMKE ry

Ågren Satu