Reformi edellyttää järjestelmän ravistelua

10.11.2015

Ammatillinen koulutus eli yli kymmenen vuoden ajan talouden kukoistuskautta. Johtavassa asemassa olevien ei tarvinnut olla huolissaan rahoituksen leikkauksista, joten samaan aikaan lisääntyneitä hallinnollisia tehtäviä varten uskalsi palkata lisää väkeä, ostaa uusia laitteita tai tilata palveluja. Koulutuksen vetovoima on kohonnut huimasti ja opetusta on kehitetty monin eri tavoin. Ammatillinen koulutus on onnistunut monessa suhteessa uudistamaan ilmeensä, mutta millä hinnalla?

Lainsäädäntöä on parsittu monesta kohdasta ja uuttakin on valitettavasti onnistuttu kyhäämään. Uudistuskierrokset ovat tulleet maksamaan yhteiskunnalle useita kymmeniä miljoonia. Jokainen koulutuksen järjestäjä on maksanut osansa mukisematta.

Sipilän hallitus on sorvannut tavattoman kunnianhimoisen hallitusohjelman säästöineen. Sen tueksi on tehty toimintasuunnitelma strategisten kärkihankkeiden ja reformien toimeenpanemiseksi. Aivan pienillä muutoksilla ei tällä kerralla selvitä. Roskakoppaan tai ainakin kierrätykseen on laitettava suuri määrä lainsäädäntöä. Taitaapa käydä niin, että likimain kaikki tulisi miettiä kokonaan uudella, ennakkoluulottomalla tavalla. Asian olisi voinut hoitaa jo edellisellä hallituskaudella, mutta aika vain ei ollut kypsä.

Myös toiminta valtion päässä kaipaa uutta näkemystä ja uskallusta. Olemme EU:n mallikansana tottuneet tekemään kaiken niin hyvin kuin mahdollista, kustannuksista välittämättä. Koulutuksen järjestäjillä on johtamisosaamista ja hyvä näkemys toiminnanohjauksen järjestämisestä. Löysät on kentällä otettu pois jo ajat sitten. Kentän osaamista voisi nyt käyttää valtakunnallisen ohjausjärjestelmän kehittämisessä.

On tullut aika ravistella vanhat toimintamallit uusien tieltä, koska siitä, miten asiat ovat, ei voi päätellä sitä, miten niiden tulisi olla. 

Kirjoittaja

Pasi Kankare
toimitusjohtaja, johtava rehtori, Careeria

Kankare Pasi