Opettajan työ on muutoksessa – entä johtajan?

05.04.2017

Työelämä on murroksessa ja ammatillinen koulutus käännekohdassa, opettajuus on muutoksessa ja OPS uudistuu. Ja kaiken päälle salasanakin vaihtuu!!!!

Riippumatta siitä, mihin tehtävään rekrytoimme uutta osaajaa, edellytämme hakuilmoituksissa muutoskykyä ja joustavuutta – ja aivan syystä. Kyse on suurista rakenteellisista, mutta myös sisällöllisistä muutoksista koulutusjärjestelmässämme. Mutta muuttuuko johtajan työ?

Hyvätkään johtamiskohtaukset eivät riitä

Yksikään johtaja ei pärjää enää pelkällä muutosmyönteisyydellä ja yksittäisten tekojen ketjulla, joskin pitkälle näilläkin moni on päässyt. Johtamista täytyy rakentaa kokonaisuutena. Ei riitä, että sitä tarkastellaan vain hallinto- ja toimintasääntöjen juridisena ketjuna. On toki määriteltävä virallinen johtamisjärjestelmä hallituksesta viikkotason suorituksen johtamiseen, mutta tunnistettava myös epävirallinen organisaatio ja sen toimintatavat. 

Mielipidejohtajat, hiljainen tieto, nokkimisjärjestykset, varjokabinetit ja kirjoittamattomat säännöt tulevat kaikki näkyväksi isossa muutoksessa. Kaaos arjessa on nopeasti valmis, jos johdossa ei ole tunnistettu sitä, että isossa organisaatiomuutoksessa kuopaistaan aina myös näitä pyhiä johtamisjärjestelmän vaiettuja elementtejä.

Muutos saa voimansa keskeltä

Rohkenen pohtia myös, onko koulujemme tai valtion opetushallinnon tuhansilla esimiehillä ja johtajilla osaamista johtaa käsissä olevia uudistuksia. Hyvin harvoin mikään muutos toteutuu kuten strategia-asiakirja sen on määrännyt meneväksi. Muutos toteutetaan useinmiten keskeltä ja se myös kompastuu  keskelle. Siksi muutoksen läpiviemisen tärkein kohta ovat lähiesimiehet ja se, miten he ottavat tilanteen omakseen.

Vastaus on kyllä. Johtajan työ muuttuu. Kysymys kuuluu, tukeeko oma johtamiseni innostavaa ja uutta luovaa työtapaa tai kumppanuutta ja verkostomaista toimintakulttuuria edistävää johtamista? Peilin edessä näyttää joinakin aamuina ankealta, mutta opin joka päivä.

Onneksi meillä on AMKE, kohtaamispaikka ja verkosto, jossa jakaa ajatuksia ja onnistumisia, mutta myös epäonnistumisia, jotka niin usein saattavat mennä jopa ihon alle.

Johtajuuden ottaa aina joku. Niinpä onkin tärkeää huolehtia siitä, että me koulutuksen järjestäjät hoidamme sen itse ja huolehdimme myös jokaisen esimiehen johtamisosaamisesta. Silloin varmistamme, että koko joukko kulkee organisaation määrittämään suuntaan.

Muutos on ihmisten johtamista – se on vaikeaa, mutta myös kaikkein parasta.

Kirjoittaja

Riikka-Maria Yli-Suomu
Oppiva Invest Oy:n hallituksen jäsen, Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymän johtaja

Yli-Suomu Riikka-Maria