Kansanedustajat mainettaan parempia

28.06.2017

Kansanedustajat ovat mainettaan paljon parempia. Tämä lause tuli mieleen, kun kuuntelin ammatillisen koulutuksen uudesta laista käytyä keskustelua viime viikolla. Oikeastaan lause on ollut mielessäni viimeiset kaksi vuotta. Luottamukseni kansanedustajien osaamiseen ja tahtoon tehdä työnsä hyvin on korkea.

Kun tulin kaksi vuotta sitten AMKEen, oli tavoite selvä. Koulutuksen järjestäjät halusivat uuden lain ja minun tehtäväni oli olla kaikkien niiden käytössä, jotka tarvitsevat tietoa uudistustarpeista. Vähän hirvitti, kiinnostaako ketään ammatillinen koulutus. Olin väärässä.

Tapasin prosessin aikana työkseni kaikkien puolueiden kansanedustajia, mahdollistin vierailuja ja kirjoitin sähköposteja. Olen kiitollinen lukuisille kansanedustajille, joilta on löytynyt aikaa tavata, aikaa perehtyä, aikaa kiinnostua. Lähtötaso ammatillisen koulutuksen tietämyksessä ei aina ollut korkea eikä laaja. Viimeisen kahden vuoden aikana on kuitenkin kiritty huimasti. Tärkeintä on, että kansanedustajilla on ollut halu kuulla ja ymmärtää.

Valiokunnat ovat kuulleet tämän lain yhteydessä yli sataa ammatillisen koulutuksen asiantuntijaa. Kansanedustajat ovat kiertäneet varmasti yli sadan ammatillisen koulutuksen järjestäjän luona. On oikeasti perehdytty. Ja se näkyy eduskunnassa käytävän keskustelun tasossa.

Ammatillisen koulutuksen uusi lainsäädäntö alkaa olla asetuksia vaille valmis. Työ siirtyy koulutuksen järjestäjien arkeen. Nyt on aika näyttää, mihin me kykenemme.

Reformi tehdään lopulta kentällä. Kyllä. Mutta ei anneta kentällä tehdyn jäädä kentälle, vaan jatketaan aktiivisesti arjestamme kertomista. Kerrotaan tarinoita ja tapauksia, kerrotaan ammatillisen koulutuksen elämästä. Yhdessä.

Meillä on tämän prosessin jäljiltä hyvät verkostot edustajiimme. On vakaampi pohja. Kohta edessä on maakuntavaalit, eikä eduskuntavaaleihinkaan ole enää kauaa. Ammatillinen koulutus on kiinnostanut nyt isoa joukkoa ihmisiä. Pidetään suhde lämpimänä.

Ehkä tulee vielä aika, jolloin ammatillinen koulutus ei unohdu koulutuspolitiikan ytimestä.

Kirjoittaja

Riikka Reina
vt. toimitusjohtaja, AMKE ry

Reina Riikka